STRONIE ŚLĄSKIE - Nowy lokalny smak z hołdem dla Marianny Orańskiej
Napisano dnia: 2025-11-26 20:11:36
(Inf. wł.). W Stroniu Śląskim pojawił się nowy produkt lokalny - korzenne ciasteczka Strońskie Marianki, stworzone przez uczniów technikum gastronomicznego. Premierowa degustacja odbyła się we wtorek, 25 bm. w Zespole Szkół Samorządowych.


Strońskie Marianki to autorski wypiek stworzony przez uczniów Zespołu Szkół Samorządowych w Stroniu Śląskim. Ciasteczka łączą korzenne nuty piernika, konfiturowe nadzienie i lukrową polewę, a ich smak nieprzypadkowo odwołuje się do tradycji. To kulinarny hołd dla Marianny Orańskiej znanej z działalności społecznej, odwagi i elegancji. Produkt ten stał się namacalnym efektem nauki cukiernictwa,który może być zarówno prezentowany jako wizytówka szkoły oraz regionu, jak i sprezentowany gościom czy partnerom biznesowym.

– Strońskie Marianki powstały z potrzeby budowania tożsamości naszej szkoły, wspierania rozwoju młodzieży oraz pokazania, że Stronie Śląskie zasługuje na swój własny, lokalny smak - taki, z którego wszyscy możemy być dumni – mówiła dyrektorka ZSS w Stroniu Śląskim Monika Ostrowska. Jak zaznaczyła, wypiek ma nie tylko promować szkołę, ale też inspirować uczniów do działania i pokazywać, że ich praca ma realną wartość.

Wydarzeniu towarzyszyły liczne atrakcje, w tym inscenizacja przenosząca uczestników w klimat XIX wieku, wręczenie nagród w konkursie plastycznym „Moja Marianna” oraz spotkanie z Sylwią Winnik, autorką książki „Moja Pani”, poświęconej Mariannie Orańskiej. Rozmowę poprowadził Tomasz Szostek z lądeckiej Księgarni w Herbaciarni.

Jak poinformowała przewodnicząca zespołu promocji szkoły i organizatorka wydarzenia Aneta Soroko, kolejna okazja do skosztowania Strońskich Marianek nadarzy się już wkrótce. W niedzielę, 7 grudnia, o godzinie 13:00 na terenie szkoły rozpoczną się XI Polsko-Czeskie Stoły Bożonarodzeniowe. Podczas wydarzenia będzie można zakupić piernikowe ciasteczka, które świetnie sprawdzą się jako świąteczny upominek lub słodki dodatek do kawy i herbaty. Dochód ze sprzedaży zostanie przeznaczony m.in. na kolejne wypieki i rozwój projektu.

(bp)
Komentarze:
Czwartek, 2025-11-27 10:43
BRAWO MŁODZI STRONIANIE
Przypomniała mi się inna piernikowa inicjatywa po której pozostało mi tylko ładne pudełko. PRZED KILKU LATY w kłodzkich sklepach można było kupić pierniki pod nazwą "PIERNIKI HRABSTWA KŁODZKIEGO". Wypiekane były przez piekarnię "Kajzerka" w Żelaźnie , obecnie jest to sp.zoo "Machela". Oparte były na tradycyjnych recepturach które stosowały do czasów drugiej wojny światowej siostry zakonne w klasztorze w Ołdrzychowicach Kłodzkich. Opakowane były w bardzo ładne pudełka z wizerunkami zabytków różnych zakątków ziemi kłodzkiej - hrabstwa kłodzkiego - KŁODZCZYZNY. Zapał wypieków minął i przestano je sprzedawać a mnie po nich pozostało na pamiątkę tylko ładne pudełko.
Dodaj komentarz





