Kucharzenie z mistrzem Sową

A A A Pdf Print16x16 Mail16x16
Napisano dnia: 2017-11-13 22:47:16
Ostatnia aktualizacja dnia: 2018-06-13 14:15:10
POLANICA ZDRÓJ. - Na ile oceniam potrawy wykonane przez młodzież podczas dzisiejszych warsztatów kulinarnych? W sześciostopniowej skali szkolnej na pewno na pięć z minusem - mówi Robert Sowa, mistrz sztuki kulinarnej i restaurator. W polanickiej Regionalnej Szkole Turystycznej dzisiaj poprowadził zajęcia z uczniami technikum żywienia i usług gastronomicznych.



Uczniowie klas żywienia i gastronomii mieli w poniedziałek, 13 bm., smakowite warsztaty

- To już kolejne warsztaty, w których udział biorą fachowcy z branży gastronomicznej zaproszeni przez RST. Chcemy, aby nasza młodzież mogła spotkać się z najlepszymi wśród najlepszych - zauważa wicedyrektor Beata Dreszer. - Zajęcia kulinarne zapoczątkowała znana postać z telewizji. Pan Robert Sowa przekazał wiele ciekawych nowinek, udzielił wskazówek, nie szczędził poradnictwa, pomógł podnieść umiejętności przyszłych kucharzy i gastronomików. Na pewno to spotkanie dla nich stanie się jakąś motywacją do rozwijania zainteresowań, natomiast liczę, że zwróci uwagę gimnazjalistów na naszą szkołę.

Tymczasem w szkolnej kuchni młodzież z zapałem przygotowuje dania, które sama zaproponowała, ale i te, z jakimi przyjechał mistrz kulinariów. - Z jej strony były to produkty regionalne, zaś z mojej coś, co jest aktualnie bardzo modne w restauracjach dużych miast. Widzę, że uczniowie są bardzo otwarci na te nowości. Wiedzą, że w modzie jest kuchnia wegetariańska i podróże kulinarne, a to wszystko przekłada się na nasz stół - mówi p. Robert.
Jako pierwsze danie uczniowie klas trzecich przygotowali meze po grecku u nas nazywane zakąskami po polsku. To zestaw minizakąsek, królujących w wielu domach lub rautach, a spożywanych z winem białym bądź czerwonym.
 


Każdy z uczestników warsztatów otrzymał certyfikat od R. Sowy

- Pojawił się kumus z prażonymi orzechami nerkowca i z oliwą czy świeżo siekaną kolendrą. Poza tym pasta z tuńczyka z serem kremowym, solą i cytryną, czyli coś, co w kuchni włoskiej występuje w najsłynniejszej zakąsce, którą niewątpliwie jest vitello tonnato, tj. pieczona i marynowana cielęcina krojona w plastry i podawana z sosem z tuńczyka - wymienia mistrz R. Sowa... - Co mnie ujęło, to skarmelizowanie śliwki przez młodzież, która do tego dodała masło, śliwowicę, kardamon, rozmaryn i wyszedł fantastyczny sos, który wykorzystaliśmy do kaczki. A tę podamy na koniec, bo starosta kłodzki obiecał, że raz jeszcze dzisiaj tutaj zaglądnie.

Nie zabrakło deseru, karmelizowanych fig, także innych propozycji, na których widok szerzej otwierały się oczy i usta. Ale gość młodzieży z RST wytknął jedno: nie może w swoich poszukiwaniach kulinarnych zamykać się tylko do kuchni regionalnej. Musi bardziej oswajać się z wszelkimi nowościami i próbować je wykonywać własnym sumptem. Tylko dzięki temu pozna np. kolejne nowe przyprawy, ich smaki i zastosowanie.
 


Również Nikol i Dominik z dużą uwagą chłonęli kulinarną wiedzę od mistrza

- Takie warsztaty to okazja spróbowania swoich sił z produktami, o które niekiedy jest trudno. Nie mamy takich sklepów, jak w wielkich miastach, gdzie się wchodzi i od ręki kupuje to, co akurat będzie potrzebne do sporządzenia dań - stwierdza Dominik Prędki z klasy III technikum. Jego koleżanka, Dominika Ostopinka, przywołuje swoje zaangażowanie przy przygotowaniu kaczki marynowanej i pieczonej równocześnie oraz kumusu. Przyznaje, że nie było to łatwe zajęcie, ale bardzo przydatne, bo zmuszające do pogłębiania wiedzy w dziedzinie, którą się wybrało.
 


Receptury z autografem mistrza kuchni na pewno pobudzą do kuchennych poszukiwań

Na pewno temu przysłużą się kolejne spotkania z mistrzami kuchni, do których dojdzie w RST. Jej kierownictwo ciągle ułatwia młodzieży kontakty z osobami, mającymi duże w tym doświadczenie. Na przykład utrzymuje regularne kontakty z laureatem konkursu "Top-Szef" Rafałem Grzegorzkiem i jego uczestniczką Anną Niedziałkowską, w ramach patelni plenerowej współpracowało ze znaną postacią Magdą Gesler.
(bwb)

Komentarze:
Aparatsutasz*.9.175.187.ng.pl
Czwartek, 2017-11-16 18:42
Do: Marta vel Trojan vel "."
Oj dziecko sie popłakało...widac w Tobie mentalność przedszkolaka i kopisty, tylko potrafisz kopij wklej:)
AparatWaldemar Załuski- "Patelnia plenerowa"*.092.077.pools.vodafone-ip.de
Czwartek, 2017-11-16 10:11
Sedno
Dla uściślenia tekstu (bwb), przyjazd zespołu szkolącego do RST tym samym przeprowadzenie warsztatów odbyło się w ramach ogólnopolskiej akcji szkoleniowej, organizowanej przez Grupę PRYMAT. Tego typu warsztaty prowadzone są w szkołach o branży gastronomicznej na terenie Polski. Prowadzącym warsztaty jest Robert Sowa z grupą kucharzy. Osobą koordynującą sprawy logistyczna ze strony Grupy Prymat jest pan Filip Lato."Patelnia plenerowa" Waldemara Załuskiego współpracująca od wielu lat z Grupą Prymat jak i Magdą Gessler, ujęła na swojej liście szkołę RST, która została poinformowana o możliwości skorzystania z tych warsztatów. Tak więc jak widać warsztaty kulinarne odbyły się. Pozdrawiam wszystkich smakoszy - Waldemar Załuski
Aparat.*.146.106.174.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
Czwartek, 2017-11-16 09:29
do Sutasz
Sutaszu; strzeliłeś sobie kolejnego samobója. Sam jesteś na tym i innych forach byle być, a innym zarzucasz. Wpisy twoje sprowadzają się wyłącznie do słów rodzaju : BIEDACTWO, ŻAL, i.t.p., wyłącznie po to ABY ZAISTNIEĆ. Twoje wpisy to poszczekiwanie małego pieska , który niewiele może. Pewnie znowu odpiszesz jak zwykle to samo: NIE OBRAŻAJ MNIE.
AparatSutasz*.play-internet.pl
Środa, 2017-11-15 21:23
Do . Vel trojan
Trojan jestes pod każdym artykułem byle tylko być. Nawet pod projektem potworne galerii na małej twierdzy wpisujesz co jakiś czas komentarz by zaistnieć jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia...biedactwo ....żal...6546
AparatBasia*.klodzko.vectranet.pl
Środa, 2017-11-15 18:18
Podziekowania
Bardzo dziękuje za przybycie i opisanie tego wydarzenia. Mieszkanie w małych miejscowościach nie daje wielu szans na kontakt z prawdziwą sztuką kulinarną. Pan Rober Sowa dał taką możliwość uczniom - produkty na warsztaty, nagrody i czas poświęcony uczniom sponsorował Prymat i Pan Sowa.
Aparat.*.146.106.236.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
Wtorek, 2017-11-14 12:25
Skojarzenie
Sowa i Przyjaciele, afera podsłuchowa. Czy to było w tym lokalu ???
Dodaj komentarz
  • Studio27
  • Hover-dkl
  • Kotlina-dkl
  • 18741178_1693390047637392_1853228814_n
  • DKL_Luk
  • 43622177_1952010061557016_8401772792021778432_n
  • Ms-auto

najnowsze artykuły

Mini_pt-chocieszow1
Środa, 2018-12-12
List_mini_pt-euroregion
Środa, 2018-12-12
List_mini_pt-zmiana0
Środa, 2018-12-12
List_mini_pt-pocisk
Środa, 2018-12-12
List_mini_pt-swieta0
Środa, 2018-12-12
List_mini_pt-bsts0
Wtorek, 2018-12-11
List_mini_pt-taryfa
Wtorek, 2018-12-11
List_mini_pt-woda
Wtorek, 2018-12-11
List_mini_pt-maczek0
Poniedziałek, 2018-12-10
List_mini_pt-bolkow0
Poniedziałek, 2018-12-10
polecamy





ZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapisz