Kulinaria przyczynkiem do współpracy transgranicznej

KROSNOWICE - gm. Kłodzko (inf. zewn.). Ośrodek Kultury,  Sportu i Turystyki Gminy Kłodzko wspólnie z czeskim partnerem zorganizował konferencję, podczas której podsumowano projekt pn. "Poznajmy sie od kuchni". Zaproszono przedstawicieli sołectw i organizacji pozarządowych, by mogli skorzystać z wiedzy osób poruszających się w tematyce tego spotkania.
 

- Pierwszym prelegentem był wybitny etnograf i badacz kultury Henryk Dumin, od 30 lat zajmujący się promocją i ochroną niematerialnego dziedzictwa kulturowego Dolnego Śląska. Skoncentrował się na dziedzictwie kulturowym polskich i czeskich tradycji kulinarnych - informuje Justyna Bytnar z Urzędu Gminy w Kłodzku. - Później głos zabrała dr inż. Anna Podolska, na co dzień pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Skupiła uwagę zebranych na tradycji ogrodów przydomowych na pograniczu polsko-czeskim, produkcji roślin ekologicznych we własnych ogrodach i zdrowym odżywianiu.


Natomiast Aleksandra Łuszczyńska z urzędu wójta przybliżyła ideę twóczych świetlic tematycznych w gminie Kłodzko. Były też prezentacje niektórych podkłodzkich sołectw, m.in. Szalejowa Dolnego i Jaszkowej Dolnej. I ich przedstawicielom wójt Zbigniew Tur podziękował za interesujące wystąpienia.
 
Opr. (bwb)

Foto Justyna Bytnar