Turystyka kulinarna

POWIAT KŁODZKI. Na terenie gmin: Lądek Zdrój, Polanica Zdrój, Radków i Stronie Śląskie znajdziemy fragment szlaku „Smaki Dolnego Śląska”, wytyczonego przez Dolnośląską Organizację Turystyczną. Każdy z obiektów oznaczony jest bądź będzie niebawem specjalną tabliczką.

Takie szlaki istnieją już w innych regionach kraju, jest i u nas. „Samki Dolnego Śląska” skupiają w sumie 49 podmiotów: hotele, restauracje i in., które oferują dania charakterystyczne dla danego obszaru, nawiązujące do historii lub sięgające do kuchni pochodzenia: kresowej, bałkańskiej, poznańskiej i in., które zadomowiły się na terenie naszego województwa. W efekcie kuchnia dolnośląska cechuje się dużą różnorodnością, z uwagi na pochodzenie mieszkańców.

Smaki Dolnego Śląska” to projekt przygotowany i realizowany przez Dolnośląską Organizację Turystyczną, we współpracy m.in. Urzędem Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego, mający na celu pokazanie różnorodności kuchni naszego regionu oraz promowanie coraz modniejszej turystyki opartej na dobrym, regionalnym jedzeniu.


Takimi tabliczkami oznaczone są lub będą podmioty znajdujące się na szlaku

Otwarciu szlaku towarzyszy książka „Smaki Dolnego Śląska” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein i Wiesława Jurewicza, w której zaprezentowani zostali wszyscy jego uczestnicy, w tym z terenu Lądka Zdroju, Polanicy Zdroju, gmin: Radków i Stronie Śląskie. Podmioty z terenu powiatu kłodzkiego stanowią niemal jedną piątą wszystkich uczestników.

VK


Przedstawiciele podmiotów, biorących udział w projekcie "Smaki Dolnego Śląska";
zdjęcie wykonane podczas gali 25.04.2018 r.