Jarmark świąteczny o smaku migdałów

ŚCINAWKA ŚREDNIA (gm. Radków). Gotowanie przy udziale publiczności i degustacja wyrobów, to kolejna atrakcja tegorocznego jarmarku bożonarodzeniowego. Impreza odbyła się w minioną sobotę w hali sportowo-widowiskowej z udziałem licznej grupy wystawców oraz odbiorców ich wytworów.

 

Polsko-Czeski Jarmark Bożonarodzeniowy w gminie Radków to wydarzenie o najdłuższych korzeniach na ziemi kłodzkiej. Tegoroczne przebiegało pod nazwą „Bakalie na wigilijnym stole”. Obiekt w Ścinawce Średnie wypełniło 14 stoisk kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i rad sołeckich, na których gotowano i smażono, m.in. przygotowano 60 litrów barszczu i około tysiąca uszek. To za sprawą gospodyń pracujących pod wodzą Janiny Górnickiej z Ratna – uczestniczki telewizyjnego MasterChefa.
 

Z zaproszenia skorzystali partnerzy z Czech. Tamtejsze zwyczaje i wyroby zaprezentowali przedstawiciele sześciu miejscowości przygranicznych. Wszyscy uczestnicy tego wydarzenia chętnie korzystali z kiermaszu świątecznego z udziałem około 70 podmiotów oraz podziwiali prezentacje artystyczne.

(bwb)

Foto M. Matusz